2023 Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişi Başvuru Duyurusu

19 Ekim 2022

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
SAMSUN TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ

         

SAMSUN TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ BİLİRKİŞİLİK İLANI:

        İl Müdürlüğümüzce; Bakanlığımız tarafından 09/07/2020 tarih ve 31180 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda, Samsun İl Tüketici Hakem Heyeti, Atakum, Canik ve İlkadım İlçelerimizde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerinde görev almak üzere aşağıda yer alan nitelikleri taşıyan ve başvuruda bulunan kişiler arasından “Bilirkişilik Listesi” oluşturulacaktır. Oluşturulan listede ismi bulunanlardan 01/01/2023 tarihi itibariyle Tüketici Hakem Heyetlerince bilirkişi görevlendirilmesi yapılacaktır.
           Halihazırda bilirkişi siciline kayıtlı bulunan bilirkişilerin, bilirkişilik görevleri 2023 yılında ve izleyen diğer yıllarda devam edeceği için Yönetmeliğin 15 ila 21 inci maddeleri uyarınca yeniden başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.
 

BİLİRKİŞİLİĞE BAŞVURU VE KABUL ŞARTLARI:

 
          Bilirkişilik başvurusunda bulunacak kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:
 
a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa dahi devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.
b) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.
c) Daha önce kendi isteği dışında listeden sürekli olarak çıkarılmamış ve tüketici hakem heyetleri nezdinde bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak.
ç) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten sürekli olarak yasaklanmamış olmak.
d) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için ilgili mevzuat gereği aranan şartları haiz olmak ve 17 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen belgelere sahip olmak.
e) Bilirkişilik temel eğitimini başarıyla tamamlamak.
f) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıl fiilen çalışmış olmak.
g) Başvuru yapılan il müdürlüğü tarafından hazırlanan liste dışında başka bir listede kayıtlı olmamak.
 

BİLİRKİŞİ BAŞVURU DİLEKÇESİNE EKLENECEK BELGELER:


            Sicil ve listeye kaydolmak isteyen kişilerden aşağıdaki belgeler istenir:
 
a) Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
b) Adres ve iletişim bilgilerini gösteren belgeler ile başvuru yapılan İl Müdürlüğünün bulunduğu yer il sınırları içinde ikamet edildiğine ya da mesleki faaliyetin yürütüldüğüne dair yazılı beyan.
c) Adli sicil kaydı belgesi.
ç) Görev belgesi ile disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılma cezası alınmadığına veya sanat icrasından yasaklı durumda olunmadığına dair kayıtlı olunan meslek kuruluşu ya da çalışılan kurum veya kuruluştan alınan belge.
d) Bilirkişilik yapılacak alanda en az üç yıllık deneyime sahip olunduğunu gösteren belgeler.
e) Temel ve alt uzmanlık alanlarını gösteren diploma, mesleki yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgelerin asılları ve örnekleri.
f) Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, meslek kuruluşuna üye olunduğuna dair son üç ay içinde alınmış oda faaliyet belgesi veya oda kayıt belgesi.
g) İki adet vesikalık fotoğraf.
ğ) Bilirkişilik temel eğitiminin tamamlandığına dair belgenin aslı ve örneği.
h) Banka hesabına ilişkin bilgilerin bildirildiği yazılı beyan.
ı)  Bilirkişilere yapılacak olan tebligatların Hazine ve Maliye Bakanlığının e-tebligat altyapısı kullanılarak yapılabilmesi için varsa vergi dairesinden alınmış olan e-tebligat adresini gösteren belge veya e-tebligat adresini gösteren yazılı beyanların.
i)İl Müdürlüğü tarafından gerekli görülen diğer belgelerin eklenmesi gerekir.
 

İHİTYAÇ DUYULAN UZMANLIK ALANLARI

 
            Bilgisayar Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Optisyen, Odyometrist, Güzellik Uzmanı, Motosiklet-Elektrikli Motosiklet, Ahşap ve Metal Mobilyalar, Beyaz Eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın vb.), Küçük Ev Aletleri (elektrikli süpürge, su ısıtıcısı, blender, tost makinesi, ütü vb. ), Elektronik Aletler (cep telefonu, tablet, televizyon, yazıcı, tarayıcı vb.), Kapı ve Pencere, Cam Balkonlar, Güneş Enerji Sistemleri, Fotoğraf Makineleri, Kameralar, Taşıtlar ve Yedek Parçaları, Oto Lastik, Müzik Aletleri, İşitme Cihazı, Oyuncaklar, Ayakkabı, Çanta, Saat, Kırtasiye Ürünleri, Gıda ve Gıda Takviyesi Ürünler, Tekstil ve Giyim Ürünleri, Mutfak ve Züccaciye Ürünleri (tencere, tava vb.), Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri ile ilanda link olarak verilen diğer tüm uzmanlık alanları.
 

BAŞVURU TARİHİ VE USULÜ:

 
                Başvuru Yeri: Başvurular, https://samsun.ticaret.gov.tr/  internet adresinde yayımlanan bilirkişilik ilan metninin ekinde bulunan başvuru dilekçe örneğinin internet sayfasından temin edilerek Samsun Ticaret İl Müdürlüğüne şahsen yapılacaktır.
       Başvuru Tarihi: Bilirkişilik yapmak amacıyla listeye kaydolmak isteyenlerin başvuruları 03 Ekim 2022 Pazartesi günü başlayıp  26 Aralık 2022 Pazartesi günü mesai bitiminde sona erecektir. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
 

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

 
        İhtiyaç duyulması halinde, başvurularda ve eklerinde sunulan bilgi ve belgelere ilişkin ilgili kurum veya kuruluşlardan bilgi istenebilir.
                 Yapılan değerlendirme sonucunda, başvuru sahibinin bilirkişilik için gerekli nitelikleri taşımadığının anlaşılması ve istenen belgelerin verilen sürede tamamlanmamış olması halinde talep reddedilir.
                  Bilirkişiliğe kabul şartlarını sağlayanlar sicile ve listeye kaydedilir.
 

 LİSTELERİN İLANI

 
          Yemin beyanı alınan bilirkişilerden oluşan liste, 31 Aralık 2022 tarihinde Samsun Ticaret İl Müdürlüğünün internet sayfasında, başvuru sahiplerinin ad ve soyadlarına yer verilerek tablo halinde yayımlanması suretiyle duyurulur.
          Bu duyuru tebliğ yerine geçer.

           Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

NOT: İstenilecek belgeler yeni müracaat edecek bilirkişileri kapsamaktadır.


THH Bilirkişilik Başvuru Formu İçin Tıklayınız

Bilirkişi Teslim Tutanağı İçin Tıklayınız

Bilirkişi Uzmanlık Alan Listesi İçin Tıklayınız

Ayrıntılı Bilgi: Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği İçin Tıklayınız