KUYUM TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ DOĞRULTUSUNDA KUYUM TİCARETİ ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN ESNAF, SANATKAR VE TACİRLERE YÖNELİK KUYUM TİCARETİ YETKİ BELGESİ VERİLMESİ

10 Kasım 2023


KUYUM TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK

14.04.2021 Tarih ve 31454 Sayılı Resmi Gazete

KUYUM TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ: Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik
KUYUM TİCARETİ YETKİ BELGESİ BAŞVURU ADRESİ: https://ktbs.ticaret.gov.tr/
Yetki belgesi
MADDE 5 – (1) Kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılır. Yetki belgesi bulunmayan işletmeler, kuyum ticaretiyle iştigal edildiği izlenimi veren işaret ve ifadeler kullanamaz.
(2) Yetki belgesi, kuyum işletmesinin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilir, yenilenir ve iptal edilir.
(3) Ticari işletme adına düzenlenen yetki belgesinde asgari olarak, MERSİS numarası ve MERSİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile ticaret unvanı; esnaf ve sanatkâr işletmesi adına düzenlenen yetki belgesinde ise ESBİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile işletme sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası yer alır.
(4) Yetki belgesi, her bir kuyum işletmesi için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.
 
Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar
MADDE 6 – (1) Kuyum işletmesine yetki belgesi verilebilmesi için;
a) Meslek odasına kayıtlı olunması,
b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması ve yetki belgesi başvuru tarihi itibarıyla vergi dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
c) Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyetinin bulunması,
ç) Kuyumcunun veya kuyum işletmesinin tam zamanlı çalışan en az bir personelinin ilgili ustalık belgesine sahip olması,
d) Kuyumcuların;
1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
3) Kasten işlenen suçlardan dolayı toplam beş yıldan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, haksız mal edinme, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçlarından hüküm giymemiş veya ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,
gerekir.
(2) Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda birinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen ustalık belgesi şartı aranmaz. Ustalık belgesi şartından muafiyet sağlayan alanlar Bakanlıkça belirlenerek internet sitesinde ilan edilir.
(3) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir.
 
KUYUM TİCARETİ BİLGİ SİSTEMİNE YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER:
 
1-Oda Kayıt Belgesi  ( son 6 aya ait, esnaf ve sanâtkar yada tacirin odaya kayıt olduğu tarihi ve NACE konudu gösteren kayıt belgesi )
2-Ustalık Belgesi

  • Kuyum sahibinin ustalık belgesi yoksa yanında tam zamanlı olarak çalışanının ustalık belgesi yüklenebilir. Bu durumda SGK Tescil ve Hizmet Dökümü yüklenecektir.
İlgili dokümanın alınmasına yönelik açıklayıcı metni görmek için tıklayınız: SGK Tescil ve Hizmet Dökümü.docx
3-Vergi Borcu Yoktur Yazısı (Vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin geçerlilik süresi 15 gündür)
  • Vergi dairesine vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, bağlı bulunulan vergi dairesine dilekçe ile başvurularak temin edilebilmektedir.
  • İnternet Vergi Dairesi kullanıcıları için ilgili dokümanın alınmasına yönelik açıklayıcı metni görmek için tıklayınız. Borcu Yoktur Yazısı.docx

 
Yetki belgesinin verilmesi
MADDE 7 – (1) Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.
(2) İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilerek elektronik ortamda oluşturulan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanır.
(3) Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir. Başvurusu reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir.
 
Kuyum işletmesinin faaliyet konuları
MADDE 10 – (1) Kuyum işletmesi, kuyum ticaretinin yanı sıra aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir:
a) Kuyum bakım ve onarımı.
b) Opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı.
c) Perakende saat satış, bakım ve onarımı.
ç) Standart işlenmemiş kıymetli maden alım ve perakende satışı.
d) Darphane tarafından kıymetli madenlerden üretilen ürünlerin alım ve perakende satışı.
e) Hammadde olarak kullanılmak üzere standart dışı işlenmemiş kıymetli maden alımı.
f) Kıymetli madenler aracı kuruluşu olmak kaydıyla 32 Sayılı Karar ve bu Kararın ikincil mevzuatında öngörülen faaliyetler.
g) Bakanlıkça uygun görülen diğer faaliyetler.
(2) Birinci fıkranın (f) bendi saklı kalmak kaydıyla kuyum işletmesi başkasının nam ve hesabına kuyum alım ve satım faaliyetinde bulunamaz.
(3) Kuyum işletmesi, kuyum veya herhangi bir menkulü emanet alamaz ya da başka bir amaçla saklayamaz.

Ustalık Belgesi İle İlgili Taahütname Örneği İçin Tıklayınız.